«Com més gent de Morella a l’Ajuntament, més treballarem pel futur de Morella»

Aquesta és una entrevista al candidat però també a l’actual alcalde. Rhamsés Ripollés Puig és el primer edil de Morella des del 30 de juny de 2012, quan la dimissió del llavors alcalde Ximo Puig Ferrer el va dur al capdavant de l’Ajuntament de la ciutat. Tres anys després, va revalidar l’alcaldia guanyant les eleccions amb majoria absoluta i aconseguint 8 dels 11 regidors del consistori, el resultat més ampli de la història del PSPV-PSOE en Morella. Ara, es presenta amb 34 anys per guanyar a la resta de candidatures i continuar aquell camí que va portar Javier Fabregat en 1991 convertint a Morella en un feu socialista.

Rhamsés Ripollés amb Ximo Puig i altres membres del PSPV de Morella
  • Quins projectes més importants creus que s’han aconseguit en aquesta legislatura?

La nostra prioritat era, com vam dir fa quatre anys, reactivar totes les actuacions en l’N-232. Crec que és la infraestructura fonamental per al futur socioeconòmic de Morella, de la comarca i de les comarques veïnes d’Aragó.

Amb la suma d’altres administracions com ha sigut la Generalitat Valenciana hem reactivat molts de projectes que suposen recuperar espais i millorar serveis essencials. Tot el que té a veure en el benestar social amb el Centre de Dia, el projecte de millora i modernització en nous equipaments i nous serveis del centre de salut i la recuperació d’un espai tan volgut per tots com és la Fàbrica de Giner. Allí havíem patit durant dècades una gestió nefasta, un abandonament i una preocupació pel que es perdia com a patrimoni industrial. Moltes vegades no som conscients que la Fàbrica de Giner és de les poques colònies tèxtils del segle XIX en tot el País Valencià.

Jo destacaria aquests grans projectes sense descuidar tots els projectes de renovació urbana, etc. Crec que hem actuat en tots els sectors però hi ha uns projectes capdavanters que han d’arrossegar econòmicament i socialment altres.

  • El gran projecte que ja va impulsar l’anterior alcalde Ximo Puig és el Pardor Nacional. Ara sembla que s’iniciaran les exploracions arqueològiques, quin futur li espera?

El Parador Nacional no ha avançat tant com ens agradaria a causa de la situació política que hem tingut a escala de tota Espanya, hem de recordar que aquesta legislatura ha estat una mica atípica en diverses eleccions generals i en un govern socialista en aquesta última etapa que en deu mesos ha suposat la reactivació d’aquest projecte. Fa pocs dies hem aprovat la llicència d’obres del projecte arqueològic que són dos milions d’euros d’inversió en eixa primera fase fonamental per a la mateixa construcció posterior. Jo crec que esta nova legislatura començaran les obres del Parador Nacional en tot el que això suposa de creació d’ocupació directa en les mateixes obres, en el seu funcionament i també de recuperació patrimonial que és un tema que ens preocupe molt i sempre hem reivindicat.

  • La Fàbrica Giner sembla estar ressorgint de les cendres per enèsima vegada, després de tants projectes fracassats quin futur té el Centre de Turisme d’Interior (Cdt)?

Aquest és un projecte molt il·lusionant, l’objectiu d’esta legislatura que ara està a punt d’acabar era recuperar eixe espai a tots els nivells, recuperar molts edificis que estaven a punt de desaparéixer, havíem arribat al límit de la seua existència. Hem de començar a engegar projectes de futur per a Morella i que passe de ser un espai de problemes i un espai que no tenia cap futur a què siga un generador d’activitat econòmica.

El projecte capdavanter és el Cdt, s’han acabat les obres i dins d’aquest 2019 han de començar els primers cursos. Això suposarà un reforçament a la formació en què podem tindre al voltant de 60-70 alumnes de forma permanent ací a Morella. Comptarem amb tot el professorat i la gent que treballarà allí per tal de crear ocupació directa i un reforçament al sector turístic que necessita gent més qualificada. També donarà suport empresarial, ja que allí estarà una seu del INVAT.TUR, l’institut d’investigació turística de tota la Comunitat Valenciana i ha de ser un punt d’atracció capdavanter del turisme rural.

Després, hem de treballar en altres projectes dinamitzadors en la resta d’espais que hi ha en la Fàbrica Giner. A més, s’ha millorat Saltapins, que és emblema d’activitat complementària de tota la comarca. També la recuperació que hem fet de les zones esportives, que encara que queda molt per fer, hem salvat el camp de futbol que estava en unes condicions lamentables. En l’anterior legislatura vam haver de fer un conveni in extremis amb els dos clubs de futbol, amb El Morella i Els Ports des de l’Ajuntament, tot i que no teníem cap responsabilitat en el camp, però ens preocupava que es poguera seguir jugant a futbol.

Així, tenim un projecte molt interessant perquè creiem en la Fàbrica de Giner. Volem crear en tota la zona de carretera, que és un poc perillosa, un carril per als vianants i un carril bici per a millorar la connexió amb Morella.

  • Per fi s’ha obert el tram de La Pobleta – Ràfels de l’N-232 després de 30 anys. El del Port de Querol sembla que no estarà obert l’any 2020 com es va anunciar en 2017, falta un any, impossible. Comencem amb els endarreriments?

Hem de ser realistes en estes obres. Jo estic tremendament content en el ritme que estan tenint les obres, tots les veiem avançar. Hem de ser conscients que són obres molt complicades, jo crec que els terminis que posen es compleixen en poquetes obres perquè sempre hi ha molts tràmits. Estem parlant del Monte de Vallivana que tota eixa zona mediambientalment té una càrrega molt important. Estem en permanent contacte amb el ministeri de Foment i en les empreses constructores. En pocs dies veurem com el túnel del Port de Querol culminarà i passarà a l’altre costat. També van a començar prompte tots els viaductes de baixada del Port de Querol al pont de la Bota. Siga en 2020 o principis de 2021 l’important és que estem parlant d’eixos terminis i no de dècades com en l’altra part de carretera.

També hem estat capaços, gràcies al govern socialista en estos últims 10 mesos,  de reactivar el projecte Morella Sur – La Torreta. Volem que es puga empalmar una obra amb l’altra perquè creiem que és fonamental eixe tram que no és tan complicat. Este és un exemple del error de quan es fan legislacions de caràcter mediambiental sense contar en el territori. Este projecte en el govern de Zapatero, en 2008-2009, havia passat totes les tramitacions però van aprovar per part de la Generalitat les zones ZEPA i incomprensiblement va quedar aturat el projecte i es va haver de renovar.

  • Altres vials pendents són la comunicació amb Ares que la Generalitat va prometre 5 milions d’euros que per ara no han arribat.

En les carreteres autonòmiques de dins de la comarca s’ha notat una millora en els últims anys. Aquesta carretera, que és molt important, no se li ha fet pràcticament res des que es va fer fa 25 anys. Ara hi ha un projecte de reasfaltat i de millora de tot el tram. S’han fet uns primers treballs i este mateix estiu anem a vorer tota eixa obra important que són 5 milions d’euros d’inversió, cosa que permetrà que estiga en condicions. Eixa carretera suporta entre el 40-50% del trànsit pesat del trajecte Morella – Castelló dels camions de terra i està en unes condicions molt lamentables.

  • Sembla que els avanços i millores en el poliesportiu continuen, aquesta infraestructura molt utilitzada pels morellans sempre ha estat envoltada de polèmiques…

Pel que fa a infraestructures esportives i socials, Morella té una important xarxa de serveis que té a vorer en la qualitat de vida i un d’ells és el Centre Jaume I, un centre que té més de 400 usuaris, unes xifres extraordinàries. Malauradament, sempre hem sigut sincers, és una infraestructura que ens ha donat problemes. Hem de recordar que en el seu moment se li van exigir reparacions a l’empresa, en va fer una part i després va fer fallida, això ens ha suposat un gran entrebanc per poder trobar solució. Després, en este últim any, gràcies al fons de compensació eòlica, hem destinat una inversió molt important de 100.000 € que no soles van a donar solució al tema de les filtracions d’aigua que ens han portat i lamentem molt (sempre reitero les disculpes i agrair la paciència que han tingut els usuaris), sinó que anem a fer altres millores. S’està executant una nova pista de pàdel i hem fet millores molt importants en la piscina d’estiu que necessitava també una renovació que hem anat fent progressivament.

Aquesta és una zona de Morella, on tenim importants serveis amb el col·legi, el Jaume I i l’institut, que hem fet moltes inversions en els últims dos anys i hem de continuar així.

Rhamsés Ripollés en la seua sessió d’investidura en 2015. Dia Dia.
  • Hem parlat de 3 dels 4 grans temes, el Colomer Zurita suposa un 5% del sol construït dintre les muralles, quin us li hem de donar a aquest gegant edifici?

Vam començar la legislatura en molta preocupació per aquest edifici, ocasionava molts problemes a les cases adjacents i als carrers amb un problema evident de seguretat. L’exemple ha de ser la lleialtat institucional i la voluntat de suma que hem tingut en la Diputació, gràcies al paper de la Generalitat. Vam ficar damunt de la taula el problema i vam buscar solucions amb intervencions per part del responsable que era la Diputació. Hem de recordar que en el govern de Carlos Fabra ens van furtar aquest edifici. L’objectiu de les tres administracions és que qui ha de liderar este projecte és l’Ajuntament de Morella.

Ara, a punt d’acabar amb la legislatura, hem acabat amb aquest procés enrevessat de recuperar la propietat i jo crec que independentment dels colors polítics això és el que hem de fer, estar per solucionar les coses i per sumar.

Aquest és un gran repte, no és un projecte fàcil i el primer que volem fer és que tots participem en el que ha de ser el Colomer Zurita. Hem estat en contacte en iniciatives potents que tenen a vore amb la tecnologia i el despoblament, aquest edifici és un gran contenidor i l’hem d’omplir de continguts potents. També podem utilitzar espais per serveis municipals com per exemple l’Escola Municipal de Música amb un espai molt millor que l’actual possibilitant una ampliació del Centre de Dia en la seu actual de l’Escola de Música.

Tenim molt bons serveis i hem de pensar en la generació d’oportunitats. En tenim en temes com les energies renovables que tindran molta força en els anys vinents, en temes de gestió forestal… Hem de treballar en les noves maneres d’ocupació lligades a les noves tecnologies i hem d’estar preparats, per això hem sigut un dels primers municipis a instal·lar la xarxa de fibra òptica que ara s’estan estenent a tots els nuclis de població com en Xiva i Ortells.

  • Quina importància creu que té que governe totes les administracions el mateix partit polític com podria passar ara en el partit socialista amb el govern espanyol, la Generalitat, l’Ajuntament o fins i tot la Diputació de Castelló?

Jo crec que és una oportunitat històrica per a Morella, ací hem sofrit molts anys l’aïllament i la falta de respecte institucional. Ací tenim exemples molt clars que quan ens hem trobat en governs conservadors o ultraconservadors, com els que hem tingut en la Generalitat, hem vist que no sols no ens han ajudat sinó que ens han ficat bastons a les rodes en molts de projectes que naixien des de Morella.

Ara estem en una situació magnífica, és una oportunitat històrica, en aquests 4 anys ho hem vist. El fet de tindre una Generalitat aliada en Morella ha beneficiat a molts de projectes i a més en l’àmbit autonòmic el tema del despoblament s’està tractant molt seriosament implementant mesures i les que encara s’han d’implementar. Pel que fa al govern socialista central, ho hem vist només en 10 mesos amb Pedro Sánchez de president, amb la reactivació del Parador, la llei de dependència, les energies renovables… hi ha tantes coses que ens juguem en ocupació, en futur… A més tenim l’oportunitat de tindre una Diputació socialista després de molts anys.

Morella ha de continuar en un projecte progressista, que naix del partit socialista però que és de tots els morellans i morellanes, amb més força que mai. Necessitem, no sols guanyar sinó tindre un equip fortíssim, com més gent de Morella siguem a l’Ajuntament, indubtablement més gent serem per treballar pel futur de Morella.

  • És la primera vegada que quatre llistes es presenten a les eleccions municipals, hi ha tres llistes de gent que no pertany a Morella, quina opinió li mereixen aquestes llistes?

Jo ho dic claríssimament, és una falta de respecte als morellans i morellanes, jo, com a morellà, em sent dolgut de la falta de respecte dels altres partits. Crec que és bo que es presenten totes les opcions plurals i que representen a tot el conjunt de la societat però evidentment en gent de Morella. És molt difícil tindre la sensibilitat, tindre el treball, tindre el coratge i tindre l’estima de Morella si no eres d’ací i si no coneixes la idiosincràsia de Morella, el fet de viure ací els 365 dies de l’any i tantes altres coses. Per tant, jo a eixes llistes trobo a faltar això que crec que és capital per a treballar en la casa de tots els morellans i les morellanes.

Per això, des del Partit Socialista governem per a tots, pensen el que pensen i voten el que voten. Aquestes eleccions són d’elegir un projecte de Morella en un equip molt potent com és el de la candidatura Sumem Morella del Partit Socialista, en gent molt implicada i que estime la nostra ciutat, o elegir altres propostes que no sabem ni el que volen per a Morella ni el que coneixen Morella. Crec que Morella vol avançar i vol aprofitar aquesta oportunitat històrica de suma de governs progressistes que això redunde en projectes de futur per a la nostra ciutat.

Deja un comentario