Poble d’ametlers però no d’ametles

La seua florida és un espectacle que sovint acaba sense fructificar

És evident que Morella és un poble d’ametlers, les primeres imatges que es poden observar de la ciutat són d’ametlers, arbres que envolten tot el conjunt emmurallat i cobreixen aquests terrenys. Igual que omplen els bancals propers al nucli urbà, aquests arbres també ocupen les vores dels bancals de masos, casetes i terrenys de tota la comarca de Els Ports.  Es poden vorer amb flor, amb fulla i nus, però quan es poden observar aquests arbres amb ametles?

En Morella és freqüent observar les muntanyes abancalades plenes d’ametlers, és un arbre que antigament es plantava a les vores dels camps que s’utilitzaven per sembrar, concretament a la part superior dels murs que formen els bancals. Això es feia per la necessitat d’aprofitar al màxim els escassos metres quadrats de terra que permet cultivar la muntanya, d’aquesta forma s’utilitzava la part plana per plantar ordi, blat i altres cereals mentre que a prop de les parets es situaven els ametlers que no restaven espai a la resta de la collita. Els motius d’aquesta disposició són variats, però el motiu pel qual els arbres no es plantaven al mig dels bancals com es realitza a les zones (molt més planes) d’Albocàsser, Sant Mateu o les Coves de Vinromà és evident, les constants gelades que s’enregistren a aquesta comarca i a Morella en particular (fins al 9 de maig) arruïnaven i arruïnen la collita la major part dels anys.

Amb aquest clima, on els hiverns eren més freds i llargs que els actuals, perquè els habitants de Morella plantaven ametlers? La possible resposta (que no necessàriament la correcta) solament es pot trobar en un intent d’entendre les dificultats de temps antics per aconseguir aliment i la possibilitat que donaven aquests arbres d’aconseguir una gran quantitat de menjar amb un esforç assumible. Els ametlers necessiten pocs treballs de manteniment, i si el clima ho permet fan una gran quantitat d’ametles, un fruit sec que es pot conservar durant anys sense que es faça malbé. Per tant, en un any de fructificació hi havia la possibilitat de recollir una gran quantitat d’ametles i que aquestes romangueren com aliment durant llargs temps, inclòs durant anys on les gelades fessen malbé la collita. A tot això se sumava la possibilitat que les vengueren per fer negoci amb elles amb el risc que ha sobrevolat sempre al negoci agrícola, que l’any amb moltes ametles els preus baixaren molt perquè tothom tenia bones collites. Ja ho cantava el cantautor aragonès José Antonio Labordeta, les gelades no fou mai l’únic escenari advers, solament era el primer en cada temporada:

 Por el camino del polvo, van en dirección a la era, lleva los granos de trigo, que ha salvado de la tronera.

 

Unas veces la tronera, otras la falta de agua y cuando todo va bien, los precios no valen nada.

 

 

Els ametlers floreixen de gener a abril, temps de nevades i freds intensos, que han permès en moltes ocasions observar als habitants de Els Ports les estampes de les neus i les flors combinades. Tanta és la relació entre aquests dos fenòmens naturals que conta la llegenda que el califa Abderramán III, davant la tristesa de la seua amada per l’enyorança de les neus de Sierra Nevada li va prometre que faria nevar a Còrdova, llavors va talar tots els arbres propers al palau i va plantar ametlers, d’aquesta forma la blancor de la neu envairia Medina Azahara justament en els mesos en què duraven les neus a Granada.

Ametlers florits baix la primera muralla del castell de Morella

Aquests dies els voltants de Morella també sembla que estiguen nevats i tampoc és per la neu, un altre hivern amb temperatures molt més elevades que la mitja, propicien flors i poques collites (mitja del mes de febrer històricament: 5,4 °C – mitja d’aquest febrer:  8,3 °C). És normal que a Morella els ametlers florisquen a meitat i/o finals de febrer? Sí, els ametlers són arbres de floració prematura i amb poques hores de calor i de llum “desperten”. Els hiverns suaus de l’última dècada ajuden a una prematura florida com la que es va produir l’hivern 2015-2016 en què la blancor de les flors va protagonitzar el canvi d’any.

Aquest any, amb la florida prematura, la fructificació està en risc. Encara queden dos mesos amb gelades (menys fortes però habituals) com son març i abril, i les flors encara hauran de ser pol·linitzades, i convertir-se en ametles que començaran el seu creixement. Baix aquesta amenaça, els ametlers de Morella tenen escasses possibilitats d’acabar fructificant, però moltes de seguir augmentant el seu vigor amb l’energia de molts anys sense produir, ja ho diu aquell refrany català: Ametller, no faces via, que gelarà qualque dia.

Vells ametlers abandonats i sense podar que segueixen florint

Antigament era important la seua recol·lecció. Actualment, la major part dels arbres es troben abandonats, sense esporgar ni llaurar, en terrenys erms on les ametles cauen a terra sense que ningú les replegue. Fins i tot així, la fortalesa d’aquests arbres segueix regalant cada hivern a totes les persones d’aquesta zona freda de muntanya un espectacle de color que evoca a les cada cop més escasses neus i dóna peu a les més enginyoses i boniques fotografies.


L’ametler o prunus dulcis és un arbre amb una gran resistència als climes extrems, presenta una bona adaptació a les gelades i una gran resistència a la sequera, tanmateix, sobreviu fàcilment en terrenys pedregosos i pobres en nutrients, especialment els calcaris. Amb aquestes dades sembla que aquest arbre és ideal per al clima mediterrani, amb hiverns suaus, estius calorosos i llargs períodes de sequera, però resulta que no és un arbre autòcton sinó que prové de l’oest d’Àsia i el nord-est d’Àfrica.

 

En diversos punts d’Espanya els ametlers florits són un atractiu turístic: Los 10 mejores lugares para ver los almendros en flor en España

 

Un comentario Agrega el tuyo

  1. josé sangüesa dice:

    Molt be, sols te falte anar alguna al Valle del Jerte, es un espectacle molt bonico. A vore si Ximet te sort. Salut

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s